TCS Logo





Het groote Vlaamsche Filmlog: niets is wat het lijkt...


Crush (2001)
.: Gezien op 28 januari 2003 @ 00u35 :. DVD #1947
Crush Drie single hartsvriendinnen Andie MacDowell, Imelda Staunton en Anna Chancellor komen éénmaal per week samen om te roddelen over de mannen in hun leven. Op zekere dag ontmoet schoolhoofd MacDowell een voormalige student Kenny Doughty en valt als een blok voor hem. Haar 2 vriendinnen proberen haar relatie met deze jonge snaak te boycotten.

Op de hoes van deze DVD wordt veelvuldig verwezen naar "Four Weddings and a Funeral" maar het enige dat deze film met zijn onweerstaanbaar grappige voorganger gemeen heeft is dat dit verhaal zich ook in Engeland afspeelt en dat er ook een begrafenis en een trouwpartij in voorkomt. Qua humor kan deze film zeker niet tippen aan "Four Weddings..." en het verhaal is eerder tragisch dan humoristisch. Wel een knappe vertolking van MacDowell.

IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 65%
Beeld 70%
Geluid 75%

Eight Legged Freaks (2002)
.: Gezien op 24 januari 2003 @ 23u20 :. DVD #1946
Eight Legged Freaks Een vat chemisch afval valt in een klein meertje, een vlakbij wonende spinnenliefhebber ziet dat zijn spinnen enorm groeien als ze prooien eten afkomstig uit dat meertje. Al snel wordt gans de stad geterroriseerd door gigantische spinnen.

Ik ga me hier niet amuseren met alles wat er mis is aan Eight Legged Freaks op te sommen, dat zou echt te veel werk zijn. Allez, enkele voorbeelden: Ze lopen in een ondergrondse mijn en ze ruiken gas, natuurlijk gas heeft geen geur, geur wordt er achteraf aan toegevoegd. Iemand zegt dat ze geen vuur mogen maken of mogen schieten want dan schiet het gas in brand, klopt maar enkele seconden later start er wel iemand een crossmotor, is dat misschien ene met een bougie die geen vonkjes maakt?

Toch 2 positieve punten: de spinnen zijn knap geanimeerde effecten, ze komen overtuigender over dan de acteurs. Ideale film voor hartpatiënten, zij zullen geen problemen hebben met de "spannende" climax op het einde. Eender welke aflevering van F.C. De Kampioenen is stukken spannender (en dat heb ik het niet over de kleding van Carmen) dan deze film.

Het verhaal is hier duidelijk het zwakke punt, maar ja, wat kan je verwachten van een film geproduceerd door Roland Emmerich en Dean Devlin, bekend van Independance Day en Godzilla? Ik vond het indertijd al verdacht dat Warner Bros. zo een gigantische reclamecampagne rond deze film organiseerde, 't was echt wel nodig!

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 55%
Beeld 85%
Geluid 85%
SFX 90%

Murder by Numbers (2002)
.: Gezien op 19 januari 2003 @ 00u20 :. DVD #1945
Murder by Numbers Studenten Ryan Gosling en Michael Pitt plannen de perfecte moord. Gosling is de coolste jongen van de klas terwijl Pitt een stille, introverte kerel is. Ze brengen voor de kick een onschuldige vrouw om het leven. Rechercheur Sandra Bullock en haar partner Ben Chaplin onderzoeken de moord en vinden bewijsmateriaal die in de richting van beide jongens wijzen.

Vrij behoorlijke vertolkingen in deze matig onderhoudende film. Het scenario is de zwakste schakel in deze film, geen enkel personage komt echt sympathiek over en de schwüng komt er nooit echt in. De subplot over een oudere moordzaak waarbij Bullock betrokken was komt geforceerd over. Puike beeld- en geluidskwaliteit, maar dat zijn we van Warner Bros. al jaren gewoon.

Dit is de tweede film die ik in een week tijd zie waarin Ben Chaplin een hoofdrol speelt (de andere was Birthday Girl), maar ik kan niet echt zeggen dat ik hem een goede acteur vind. Hij heeft evenveel uitstraling als een natte dweil, sorry kerel!

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 65%
Beeld 90%
Geluid 90%
SFX 75%

Ed Wood (1994)
.: Gezien op 15 januari 2003 @ 23u50 :. DVD #1944
Ed Wood
PVB's Highest Seal of Approval
Bio-pic over cult-regisseur Ed Wood, hier gespeeld door Johnny Depp, geregisseerd door Tim Burton. Maar de echte ster van de film is Martin Landau die Bela Lugosi niet acteert maar opnieuw tot leven brengt. Landau won dan ook terecht de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor deze film en Rick Baker won eveneens terecht de Oscar voor Make-Up. Nog een pittig detail: deze film kostte meer dan alle films die Ed Wood regisseerde samen.

Ed Wood is een onderhoudende film met enkele zwakke momenten. Ongeveer halfweg de film begon de verveling een beetje toe te slaan, na een klein kwartier trekt de boel gelukkig weer op gang. Het is jammer dat Burton Depp gekozen heeft om Ed Wood gestalte te geven. Hij komt niet overtuigend over en laat het tragische in de man te weinig naar boven komen. Burton is gewoon te lief voor zijn hoofdpersonage.

Toch is deze film een aanrader, alleen al om Martin Landau aan het werk te zien. Verplichte kost voor iedere acteur. Mensen die allergische reacties krijgen van zwart-wit films mogen zich onthouden.

IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 85%
Beeld 75%
Geluid 80%
SFX 85%

Birthday Girl (2001)
.: Gezien op 12 januari 2003 @ 00u15 :. DVD #1943
Birthday Girl De verlegen Britse bankbediende Ben Chaplin geraakt maar niet aan een vrouw. Hij bestelt een Engels sprekende Russische postorderbruid, rol van Nicole Kidman, via het internet. Als hij Kidman gaat afhalen van de luchthaven blijkt ze geen woord Engels te spreken. Na een tijdje komen er enkele Russische vrienden van Kidman op bezoek, als Chaplin hen wil buiten zetten worden ze enorm agressief.

Birthday Girl is helemaal geen big budget productie maar een kleine film over mensen en hun gevoelens. Goed geacteerd, vooral Kidman bewijst weeral maar eens dat ze als actrice alleen maar beter wordt met de jaren. Ook het feit dat ze hier soms zonder flatterende make-up voor de camera verschijnt, kan ik alleen maar toejuichen. Ex-husband Cruise komt tegenwoordig meer in het nieuws door zijn vlam Cruz dan door zijn acteerprestaties.

Deze film is te koop op VHS en DVD vanaf 19 maart 2003.

IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 80%
Beeld 75%
Geluid 80%

The Majestic (2001)
.: Gezien op 11 januari 2003 @ 22u20 :. DVD #1942
The Majestic We schrijven het jaar 1951, Hollywood scenarist Jim Carrey ziet zijn carrière smelten als sneeuw voor de zon als hij op een lijst van de communistenjagers uit de McCarthy commissie verschijnt. Na een auto-ongeval kan hij zich niets meer herinneren, hij wordt gered door mensen uit het dorpje Lawson die hem aanzien als een herrezen oorlogsheld. Samen met zijn vader Martin Landau herstelt hij de lokale bioscoop The Majestic in volle glorie en papt hij opnieuw aan met zijn oud liefje Laurie Holden.

The Majestic is zeker geen slechte film, de acteerprestatie van Carrey is puik te noemen en de decors geven zeer goed de sfeer weer van de jaren vijftig. Maar het probleem zit 'em een beetje in het verhaal dat niet goed weet welke richting het nu precies uit moet. Er is de constante dreiging dat iedereen te weten gaat komen dat Carrey niet de persoon is die iedereen denkt dat hij is, maar daar wordt in feite maar weinig mee gedaan. De film is ook wat te sentimenteel, de relatie mijn zijn vader, de relatie met zijn liefje en met de andere dorpsbewoners, het is een beetje te veel Kleenex gedoe. Met zijn 146 minuten is deze film ook wat te lang. Van regisseur Frank Darabont, die ons eerder al wist te vermaken met The Green Mile en nog meer met The Shawshank Redemption, hadden we meer verwacht.

Nog iets dat mij altijd opvalt aan de achterkant van DVD's is de vermelding "Speelduur ca. 146 minuten". Hoezo Circa 146 minuten? Weten die filmmaatschappijen zelf niet hoelang hun films duren? Wie maakt die DVD's voor hen misschien, worden die soms in mekaar geperst door een louche figuur die er in een vochtige kelder nog stiekem enkele scènes aan toevoegt? Jongens toch, laat die circa vallen en geef filmfans juiste informatie!

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 70%
Beeld 90%
Geluid 85%
SFX 80%

Lilo & Stitch (2002)
.: Gezien op 11 januari 2003 @ 13u45 :. DVD #1941
Lilo & Stitch
PVB's Highest Seal of Approval
Energieke Disney-verfilming van het Hawaïaanse meisje Lilo die samen woont met haar zus Nani. Lilo schaft het buitenaardse wezen Stitch aan als nieuw huisdier, Wat Lilo en haar zus niet weten is dat Stitch een ontsnapte gevangene is van een ver afgelegen planeet.

De FUN spettert gewoon van het scherm, de perfecte mix tussen humor en sentiment. Stitch, een kruising tussen een Gremlin en E.T. steelt volledig de show. Puike muziekkeuze met veel nummers van Elvis 'The King' Presley.
Ik heb deze film gezien met het Vlaams geluidsspoor (Dolby Digital 5.1!) maar ik ga in de loop van de week deze film nog eens bekijken met de originele stemmen van Tia Carrere, Ving Rhames, David Ogden Stiers en Jason Scott Lee.

Kortom: een vette aanrader, perfect door Disney op DVD gezet!!!

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 80%
Beeld 90%
Geluid 95%

A Knight's Tale (2001)
.: Gezien op 7 januari 2003 @ 23u40 :. DVD #1940
Knight's Tale Heath Ledger neemt de identiteit van zijn meester, een ridder, over wanneer deze tijdens een toernooi plots sterft. Hij komt de gokverslaafde schrijver Paul Bettany tegen die hem valse adelbrieven bezorgt zodat hij overal aan steekspelen kan deelnemen. Ledger valt voor de knappe Shannyn Sossamon (spreek die naam eens 5 keer na elkaar foutloos uit!), maar ook de snode ridder Rufus Sewell heeft een boontje voor haar. Wie zal haar uiteindelijk aan zijn degen mogen rijgen?

Pittig geluidsspoor met muziek van Queen, Eric Clapton, David Bowie, AC/DC en Robbie Williams, de film zelf is goed maar er had wat meer schwung mogen inzitten. De soundtrack maakt het allemaal erg hip, maar de rest van de film volgt niet. Er had wat meer tempo in het verhaal mogen zitten, zeker in het eerste uur, en ook de montage mocht wat flitsender. Al bij al een leuke kijkervaring, net geen aanrader.

Bij het zoeken in Google zie ik dat er nogal wat besprekingen op het net te vinden zijn van A Knight's Tail, maar da's volgens mij een film van een heel ander genre.

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 75%
Beeld 80%
Geluid 85%
SFX 85%

Wild Things (1998)
.: Gezien op 5 januari 2003 @ 23u10 :. DVD #1939
Wild Things
PVB's Highest Seal of Approval
Denise Richards is smoorverliefd op studentenbegeleider Matt Dillon en als hij de daad niet met haar wil doen loopt ze jankend naar de politie om hen te vertellen dat hij haar heeft verkracht. De politie slikt haar verhaal en het komt tot een rechtszaak waarin ook Neve Campbell het relaas van haar verkrachting door Dillon een jaar eerder komt vertellen. Maar door toedoen van advocaat Bill Murray gaat Campbell door de knieën en zegt dat zij en Richards alles hebben verzonnen. Voor politieagent Kevin Bacon is het verhaal hiermee niet afgelopen, hij zet zijn onderzoek verder.

Meer vertellen zou zonde zijn, deze film bevat meer plottwists dan dat er websites zijn over de tieten van Denise Richards. Richards acteert trouwens behoorlijk goed in deze prent, stukken beter dan haar prestatie als Bond-girl in The World is not Enough, maar ja, daar moest ze dan ook een Russische kerngeleerde portretteren. Een flirterige studente spelen gaat haar stukken beter af.

De babe-factor van Denise Richard, je zit er op te wachten zeker, wel hier zijn dan de foto's.

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
Reageer op deze bespreking

Film 80%
Beeld 75%
Geluid 85%

The Spanish Prisoner (1997)
.: Gezien op 5 januari 2003 @ 1u30 :. TV #1938
Spanish Prisoner
Campbell Scott heeft een formule gevonden om zijn bedrijf miljoenen te laten verdienen. Zijn baas Ben Gazarra heeft een meeting in de Caraïben georganiseerd, daar loopt Scott de New Yorkse zakenman Steve Martin tegen het lijf. Martin vertelt dat hij een zus heeft in New York en vraagt Scott haar een dubieus pakje te overhandigen. Als Campbell door zijn eigen baas in het nauw wordt gedreven gaat hij voor hulp naar Martin.

Meer kan ik echt niet over deze film vertellen, je zal het zelf moeten bekijken. Maar verassend is het zeker, ik ben een onvoorwaardelijke fan van regisseur/scenarist David Mamet. House of Games en Heist zijn stuk voor stuk aanraders, The Spanish Prisoner is onderhoudend maar toch niet zo sterk als de vorige twee titels. Het verhaal is zeker niet slecht te noemen maar vooral hoofdrolspeler Scott is miscast, hij komt echt over als een lul de behanger, om het met een Hollandse uitdrukking te zeggen. Hij komt echt niet geloofwaardig over, jammer maar helaas...

Deze film heb ik op TV1 gezien en nu weet ik weer waarom ik zo van DVD's hou. Jongens, wat een slechte beeldkwaliteit en hoeveel krassen en dat allemaal voor een film uit 1997! Lang leve het digitale leven!

IMDb
Movie Review Query Engine
Reageer op deze bespreking

Film 70%
Beeld 45%
Geluid 65%

Evolution (2001)
.: Gezien op 2 januari 2003 @ 23u35 :. DVD #1937
Evolution

Smiley

Smiley Smiley
Een meteoriet crasht op aarde, twee professoren David Duchovny en Orlando Jones gaan het boeltje onderzoeken. Duchovny ontdekt dat de levensvormen die zich op de meteoriet bevinden zich wel heel snel ontwikkelen. Kort daarna begint het leger er zich mee te moeien samen met gouverneur Dan Aykroyd.

Orlando Jones komt totaal niet overtuigend over als flirtende professor, hij speelt eerder het irritante ventje. Julianne Moore, hier als stuntelige dame, weet mij opnieuw, na haar verschrikkelijk slechte rol in Hannibal, niet te overtuigen. Hopelijk krijgt ze snel een vaste rol in The Bold and the Beautiful en blijft ze een tijdje van het grote scherm.

Duchovny daarentegen laat hier wel zien dan hij meer kan dan Spooky Fox Mulder spelen. De speciale effecten ook van hoog niveau, puik werk jongens!

De combinatie van een beetje griezel en humor doet mij altijd denken aan illustere voorgangers zoals Ghostbusters en An American Werewolf in London, maar laat je niet misleiden, Evolution is helemaal niet zo sterk als deze twee andere titels.

De smiley komt van The Official Smiley Directory.

Koop deze DVD bij DVDZone2.com!
IMDb
Movie Review Query Engine
MetaCritic
Reageer op deze bespreking

Film 60%
Beeld 80%
Geluid 80%
SFX 85%

Fun Film Facts
.: Geschreven op 1 januari 2003 @ 11u00 :. Nieuwjaar -
Gelukkig Nieuwjaar
Gelukkig Nieuwjaar aan iedereen! Dat je in 2003 veel tijd mag hebben om films en DVD's te zien.

Het nieuwe filmjaar begint precies al niet te schitterend, op de site van Kinepolis is niks meer te vinden over de release van Naqoyqatsi, zelfs voor de volgende maanden staat hij niet meer geprogrammeerd. Bij Cinebel spreken ze nog altijd over de oude release-datum van 29 januari 2003. Toch hoop ik deze film nog ergens te kunnen zien, al is het op een bioscoopdoek van vier aan elkaar geknoopte zakdoeken. Ik heb de Countdown-teller van Naqoyqatsi verwijderd en die van Matrix Revolutions toegevoegd.

Nog wat 100% nutteloze filmlinks om het jaar al filmliefhebbend te beginnen:
Matrix woordspel
Top 100 volgens Moviemeter
Top 100 volgens Epinions
Top 100 volgens AFI
Top 100 volgens Rohznuka
100 beste DVD's volgens AV Guide

Reageer op dit nieuwsbericht


Interesse in nog een portie filmlog?